Ogólny zarys japońskich posiłków

Znaczna część z nas słysząc o kuchni japońskiej, od razu kojarzy ją z sushi, czyli potrawie, w której głównym składnikiem jest ryż oraz charakterystyczne dodatki nadające smak. Kuchnia z tej części świata jest jednak znacznie bardziej rozbudowana i rozmaita. Podstawę podczas tworzenia posiłków stanowią owoce morza, wodorosty i warzywa.

Japończycy słyną również z jedzenia ryb w surowej postaci. Podstawę kuchni japońskiej stanowią również buliony, które większości przyrządzane są samodzielnie i nadają niepowtarzalny smak każdej potrawie.

Zdrowotność

Kuchnia japońska jest niezwykle lekka i wartościowa. Japończycy niezmiernie dbają, aby każdy posiłek był pełnowartościowy. Szczególny nacisk kładzie się również, aby składniki, z których powstaje dane danie były świeże i najwyższej jakości. Nie znajdziemy w niej również wielu dań tłustych i ciężkostrawnych.

Japońska kuchnia przez wyżej wymienione czynniki uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Japońskie potrawy z reguły są bogate w witaminy i minerały, przy czym są niskokaloryczne. Znaczny wpływ ma również to, że większość potraw jest nisko przetworzona oraz nie jest zbyt często poddawana obróbce termicznej. Wszystko to powoduje, że ma niski indeks glikemiczny i jest bogata w różnorodne składniki odżywcze. Osoby stosujące się to tego stylu żywienia mogą znacznie obniżyć swoje prawdopodobieństwo zachorowania kardiologicznie.

Jak jeść podczas japońskiego posiłku?

Kultura spożywania dań w tamtym regionie znacznie różni się od rodzimych nam zwyczajów. Japończycy jedzą bowiem pałeczkami, co może stanowić nie lada kłopot podczas pierwszych prób użycia. Z czasem staje się jednak to, tak proste, jak jedzenie nożem i widelcem. Pomocne podczas stawiania pierwszych kroków w tej dziedzinie mogą być specjalne pałeczki przeznaczone między innymi dla dzieci i osób początkujących. Zupa powinno się wypijać bezpośrednio z miski, w której jest serwowana.

Podczas nakrywania do stołu również panują pewne zasady. Prawidłowa postawa opiera się na miseczce z ryżem umiejscowionej po lewej stronie oraz miseczce z zupą znajdującą się po prawej stronie. Pałeczki powinny być ustanowione równolegle przed nimi. Ważną częścią jest również kultura podczas spożywania posiłku. Japończycy cenią zwroty grzecznościowe przed oraz po posiłku.

Podobnie jak w krajach europejskich, Japończycy również bazują na trzech głównych posiłkach dziennie. Zazwyczaj składają się one z miski ryżu, zupy oraz trzech różnorodnych dodatków, wybieranych wśród pozostałych dań.

Do charakterystycznych dań kuchni japońskiej zalicza się: sushi, ramen, mochi, tempura, onigiri i chirashi.

Więcej informacji: Sprawdź sushi Łomianki - poznaj wyjątkowe menu i ciekawe zestawy

Sushi

Sushi jest najpopularniejszym japońskim daniem, które zostało rozsławione na całym świecie. Bazowym składnikiem jest ryż, które uprzednio należy odpowiednio ugotować. Najpopularniejszymi dodatkami znajdującymi się w sushi są owoce morza, warzywa pokrojone w paseczki, surowe mięso bądź ryby, wodorosty oraz sosy i przyprawy. Podstawowym składnikiem jest również sos sojowy, wasabi, sos rybny, imbir i chrzan. Nadają one niepowtarzalny smak całej potrawie.