Kuchnia gruzińska jest niezwykle interesująca. Pełno w jej potraw, które podbiły serca Polaków i należy do nich między innymi chaczapuri, czy też pierożki chinkali. Do wielu potrwa gruzińskich używa się bardzo bogatych mieszanek przypraw, które nadają im tak intensywny i pełen różnych smaków aromat. Jedna z takich mieszanek to chmeli-suneli typowa dla krajów z regionu Kaukazu.
Chmeli-Suneli – do czego się używa tej mieszanki
Chmeli suneli, czy też chmieli suneli, gdyż nazwa ta podobnie jak wiele nazw rzeczy z innych krajów jest przeinaczana to mieszanka ziół i przypraw używana w Gruzji i tradycyjnej kuchni krajów zakaukaskich. Do jej powstania wykorzystuje się przede wszystkim suszone i bardzo drobno zmielone zioła takie jak bazylia, pietruszka, koper, kolendra, liść laurowy, cząber, mięta, majeranek, kozieradka, czy też hyzop. Mieszanka ta uzupełniana jest o paprykę ostrą, seler, a także krokosz bawarski lub szafran. Tak powstałe chmeli-suneli wykorzystuje się na przykład do zupy charczo, pasty paprykowej adżika, czy też sosu orzechowego, który używa się do saciwi. Mieszankę tę najlepiej zakupić w internecie, gdyż wtedy ma się największą szansę na znalezienie prawdziwej, oryginalnej mieszanki wprost z Gruzji. Można również spróbować szczęścia w sklepach, które oferują bardzo szeroki wybór egzotycznych przypraw.
Chcąc poznać więcej egzotycznych bądź orientalnych rzeczy warto sprawdzić czym jest niebieska herbata na stronie https://blueberryroasters.pl/pl/blog/niebieska-herbata-szturmem-podbija-internet-czym-jest-butterfly-pea-tea-1619536466.html. Bądź ruszyć na portal http://fit4u.com.pl/.